Aktuality z Charity Česká republika

Charita pro Turecko a Sýrii: Vyhlásili jsme sbírku na pomoc lidem zasaženým katastrofálním zemětřesením
6. února 2023 Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity ČR

V pondělí 6. února brzo ráno zasáhlo jihovýchodní Turecko a Sýrii katastrofální zemětřesení o síle 7,8 Richterovy škály. Charita Česká republika okamžitě vyhlásila sbírku na pomoc zasaženým lidem. O život přišly tisíce lidí, zraněných jsou další tisíce. Před polednem zasáhlo jihovýchod Turecka další zemětřesení o síle 7,6 stupně. Lidé v místě potřebují okamžitou humanitární pomoc. Přímo na místě už zasahuje Charitní síť.

Tříkrálová sbírka i letos trhla rekord
2. února 2023 Charita Česká republika

Tříkrálová sbírka i letos trhla rekord

Koledníci v převlečení za biblické tři krále, kteří chodí od domu k domu, aby požehnali jejich obyvatelům, popřáli jim radost, štěstí a zdraví v novém roce a zároveň si vyprosili pomoc pro lidi v nouzi, se v rámci Tříkrálové sbírky, kterou pořádá Charita Česká republika, letos již potřiadvacáté vydali do ulic. Do bezmála 26 500 zapečetěných kasiček věnovali štědří dárci více než 155 milionů korun. Celková částka, která se letos v Tříkrálové sbírce sešla, pak pokořila hranici 160 milionů korun.

Energetická krize: Charita zveřejnila alarmující čísla a vydala doporučení vládě
20. ledna 2023 Charita Česká republika

Svoji letošní první tiskovou konferenci, na níž byly zveřejněny výsledky interního šetření zaměřeného na dopady současné energetické krize a inflace na sociální služby a jejich klienty, uspořádala Charita Česká republika v Hotelu Marianeum na pražských Vinohradech. Z průzkumu vyplývá, že během uplynulého roku se rapidně zvýšil počet lidí, kteří ze svých platů nezvládají pokrýt ani základní potřeby, a že v rámci celé Evropy došlo v průměru až ke 40procentnímu nárůstu těch, kteří hledají podporu u poskytovatelů sociálních služeb v charitní síti.

Tříkrálová sbírka je společenská událost. Lidé se těší na koledníky, že přijdou a požehnají jejich domu
17. ledna 2023 Charita Česká republika

Zpívání koled, žehnání domácnostem, tři králové, kteří přinášejí radostnou novinu o narození Spasitele, a dary na podporu charitní pomoci lidem v nouzi a lidem ohroženým sociálním vyloučením. To vše charakterizuje oblíbenou celonárodní Tříkrálovou sbírku, kterou pravidelně a každoročně pořádá již od roku 2001 Charita Česká republika a bez níž by si řada lidí počátek nového roku již vůbec nedokázala představit. I letos – ve dnech 1. až 15. ledna 2023 – tedy vyrazily k lidem tříkrálové skupinky, a navázaly tak na starý kolednický zvyk.

Zničená infrastruktura a teploty pod bodem mrazu. Jak pomáhá Charita Ukrajincům přečkat tuto krutou zimu?
8. prosince 2022 Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity ČR

Masivní útoky na základní infrastrukturu znamenají pro Ukrajince krutou zimu. Rozsáhlými výpadky dodávek elektřiny, vody, plynu i tepla trpí všichni, včetně dosud relativně bezpečného západu Ukrajiny. Charita pomáhá Ukrajincům překonat toto náročné zimní období. Staví modulární domky, dodává generátory a poskytuje psychologickou a finanční pomoc.