Aktuality z Charity Česká republika

Každý desátý obyvatel Česka má problémy s bydlením
17. srpna 2021 Charita Česká republika

Každý desátý obyvatel Česka má problémy s bydlením

Až milion lidí v Česku čelí vážným problémům s bydlením. Kromě bezdomovectví, které je krajním projevem krize bydlení u nás, přibývají další varovné příznaky. Mezi nejohroženější skupiny obyvatelstva patří seniorky a senioři, ti se v posledních letech dostávají stále častěji do bytové nouze. Ve své letošní zprávě před těmito jevy varuje iniciativa Za bydlení.

Exekuce v Česku čeká změna. Poslanci schválili novelu exekučního řádu
9. července 2021 Charita Česká republika

Exekuce v Česku čeká změna. Poslanci schválili novelu exekučního řádu

Poslanecká sněmovna ve středu 7. července schválila na mimořádné schůzi novelu exekučního řádu se senátními úpravami. Zákon přinese zásadní změny, které uleví až 720 tisícům lidí v exekuci. Předloha počítá s šestiletou lhůtou, po jejímž uplynutí by exekutor při splnění určitých podmínek zastavil dlouhodobou bezvýslednou exekuci. Zastavování nynějších šestiletých a delších exekucí by tak mohlo začít v roce 2023.

Omezení služeb během pandemie zasáhlo ty nejzranitelnější. Potřebným jsme dokázali zůstat nablízku
30. června 2021 Charita Česká republika

Uzavření sociálních služeb vládními opatřeními během pandemie koronaviru na jaře 2020 a omezení jejich činnosti od podzimu zasáhlo vážným způsobem ty nezranitelnější mezi námi. Ukazuje to náš interní průzkum, který měl za cíl vyhodnotit tři dosavadní vlny pandemie nemoci covid-19. Popisuje největší obtíže, s nimiž se pracovníci museli vyrovnávat, aby mohli zůstat na blízku potřebným, ale odhaluje i ztrátu motivace řady nejchudších se svou situací něco dělat.

Sbírka na pomoc lidem zasaženým tornádem. Děkujeme za vaši pomoc
25. června 2021 Charita Česká republika

Sbírka na pomoc lidem zasaženým tornádem. Děkujeme za vaši pomoc

Jižní Moravou se ve čtvrtek večer a v noci na pátek přehnala silná bouře s krupobitím a tornádem a zanechala po sobě mohutné škody. Vyžádala si oběti na životech a zranily se při ní stovky lidí včetně dětí. Charita bezprostředně pomáhá v zasažených oblastech a vysílá intervenční týmy. Diecézní charita Brno organizuje sbírku na pomoc zasaženým lidem po ničivém tornádu na Hodonínsku a Břeclavsku. Dary budou využity na pomoc v konkrétních obcích.

Senátoři odhlasovali přednostní splácení dluhů před úroky. Teritorialitě se však vyhnuli
11. června 2021 Charita Česká republika

Senát vrátil 10. června poslancům novelu exekučního řádu. Ta by měla zlidštit pravidla exekucí. Senátoři navrhli možnost, aby dlužníci mohli splácet nejdříve původní dluh a teprve poté penále a úroky. „Je to drobná změna, ale s velkým dopadem, díky které nebude dlužník nejprve splácet stále rostoucí úrok, ale původní dluh. Po jeho splacení přestane úrok růst. Pro dlužníky s nízkými příjmy a dluhy s vysokými sankcemi tak bude poprvé možné je splatit,“ uvedl šéf Institutu prevence a řešení předlužení Radek Hábl. O zrušení obchodu s dluhy dlouhodobě usiluje také Charita Česká republika.