Vyhlašujeme materiální a potravinovou sbírku

V souvislosti s narůstajícími počty příchozích uprchlíků z válkou zasažené Ukrajiny, vyhlašuje Diecézní charita ostravsko-opavská materiální a potravinovou sbírku pro lidi, kteří v České republice hledají útočiště a potřebují poskytnout základní pomoc. Sbírka potravin a hygienických potřeb potrvá do konce března a připojuje se k ní také 15 oblastních Charit, které působí na území Moravskoslezského kraje.

„Od počátku válečného konfliktu na Ukrajině se Charita zapojuje do pomoci lidem, kteří přicházejí v tíživé životní situaci do České republiky s prosbou o azyl. Během prvních čtrnácti dní od vypuknutí války, Charity ostravsko-opavské diecéze poskytly pomoc na 600 běžencům, kterým v první fázi zajistily potraviny, hygienické prostředky a potřebné ošacení,“ popisuje ředitel Diecézní charity ostravsko-opavské Lukáš Curylo a dodává: „Naléhavost této pomoci je stále aktuální, proto se Diecézní charita ostravsko-opavská rozhodla vyhlásit materiální a potravinovou sbírku.“ Situaci potvrzuje Marcel Brož, ředitel Charity Nový Jičín, která spravuje vlastní humanitární sklad: „V akutní fázi jsme jednorázově pomohli asi 200 Ukrajincům, kterým se podařilo dostat k nám. Ze skladu jsme jim připravili potravinové a hygienické balíčky, posloužil i náš charitní šatník, protože ti lidé přišli opravdu s minimem věcí, neměli s sebou skoro nic. Pomoc se podařila hlavně i díky sponzorským darům soukromých podniků a spoluprací s okolními obcemi. Aktuálně ale začínáme pociťovat zejména nedostatek potravin, které ve skladu pomalu docházejí.“

Dárci, kteří by se chtěli do sbírky zapojit, mohou přinést trvanlivé potraviny a drogerii ze seznamu každý čtvrtek a pátek od 10 do 18 h. na jedno ze sběrných míst, ta se nachází v Bohumíně, Českém Těšíně, Frenštátě pod Radhoštěm, Frýdku-Místku, Hlučíně, Hrabyni, Krnově, Malé Morávce, Novém Jičíně, Odrách, Opavě, Ostravě, Polance nad Odrou, Studénce a Třinci.

Suroviny, které se podaří během sbírky shromáždit, využijí primárně samotné oblastní Charity, které působí v jednotlivých regionech, jsou v přímém kontaktu s přicházejícími lidmi z Ukrajiny a reagují na aktuální konkrétní požadavky. Případné rezervy pak Diecézní charita ostravsko-opavská využije ve spolupráci s ukrajinskými partnery na pomoc lidem, kteří zůstávají žít v zasažených oblastech na Ukrajině, nebo je nabídne k využití Potravinové bance.

Mateirální a potravinová sbírka

Bc. Sylva Lejsková