Na slavnost sv. Hedviky bylo oceněno devět pracovníků Charit za obětavou práci pro diecézi

V den slavnosti sv. Hedviky, která je od založení ostravsko-opavské diecéze její hlavní patronkou, uděluje biskup ocenění. V tradici založené biskupem Františkem Václavem Lobkowiczem pokračuje také apoštolský administrátor biskup Martin David. V sobotu 15. října ocenil v katedrále Božského Spasitele 24 pracovníků Charit, zástupce farností a další nominované.

Oceňování v diecézi je od počátku spojeno s poděkováním pracovníkům Charit, kterých je v tomto roce devět. Přinášíme jmenný přehled oceněných, zásluhy vedoucí k jejich nominaci a komentář ceremoniáře.

Ocenění charitní pracovníci v roce 2022

Lídia Beličková
ZA PŘÍNOS K ROZVOJI CHARITNÍHO DÍLA V DIECÉZI

Narodila se na Slovensku. Od mládí paní Lídia pomáhá potřebným. Slouží mentálně i tělesně postiženým v domovech v Hlučíně, Bohumíně a Hrabyni, od roku 1999 v Charitě Frýdek-Místek. Ať v Domově pokojného stáří, nebo dnes v Domově pro psychicky nemocné – Oáze pokoje. Umí si získat přátele jak mezi kolegy, tak u klientů. Již 23 let, přes pokročilý věk, stále rozdává své bohaté zkušenosti v naplňování tělesné, duševní i duchovní potřeby člověka. Pracovitá, klienty oblíbená.

Ing. Pavel Bužek
ZA PŘÍNOS K ROZVOJI CHARITNÍHO DÍLA V DIECÉZI

Pan Pavel se v Charitě angažuje od roku 1994. Nejprve jako zástupce ředitelky Katolické farní charity v Místku a po sloučení frýdecké a místecké Charity jako první ředitel Charity Frýdek-Místek, a to až do svého důchodu v roce 2015. Je znám jako člověk skromného, klidného a laskavého vystupování. Při budování charitního díla prokazoval trpělivost, vytrvalost i pevnou důvěru v Boží vedení. Má velký podíl na tom, že Charita Frýdek-Místek slouží již 30 let.

Marcela Minaríková
ZA DLOUHOLETOU SPOLUPRÁCI A PÉČI O PACIENTY CHARITY ČESKÝ TĚŠÍN

V Charitě Český Těšín pracuje paní Marcela již 14 let jako zdravotní sestra. S elánem a přehledem se věnuje práci v terénu. Nechybí jí přitom profesionalita, empatie i humor. Dovede potěšit, povzbudit, pacienti se na ni těší. Kolektivu je oporou, pomáhá se zapracováním nových pracovníků i s praktickou výukou studentů. Mnohé inspiruje svou vitalitou, otevřeností a dobrou náladou.

Jarmila Niemczyková
ZA DLOUHOLETOU PŘÍKLADNOU PRÁCI A OBĚTAVOU PÉČI O KLIENTY CHARITNÍHO DOMOVA PRO SENIORY V HNOJNÍKU

Paní Jarmila pracuje v Charitním domě pro seniory v Hnojníku již 13 let. Patří k těm, kteří drží úroveň kvality péče poctivou a spolehlivou službou. Bývá mentorem novým pracovníkům, dokáže zvládnout i odlehčit náročné situace. Mezi klienty nedělá rozdíly a není jí jedno, co s nimi je. Nechybí přitom lidskost a laskavost i schopnost vidět v druhém vždy to dobré.

Martina Nováková
ZA PŘÍNOS K SLUŽBĚ CHARITY V DIECÉZI

V Charitě Hlučín paní Martina pracuje 22 let. Je oporou jak pečovatelské službě, tak celé charitní rodině. Klienti oceňují její odbornost, ale také otevřené srdce, schopnost naslouchat, povzbudit. Pomoc druhým je pro ni podstatou života. Dokáže k tomu nadchnout své okolí i svou rodinu. Vždy usměvavá, skromná, tolerantní a ve službě příkladem pro ostatní. Sílu ke službě jí dodává modlitba a její rodina. Letos oslavila své kulaté životní jubileum.

Pavla Olšanská
ZA DLOUHODOBOU ZÁSLUŽNOU ČINNOST VE PROSPĚCH CHARITY ODRY A JEJICH KLIENTŮ

V Charitě Odry začala pracovat paní Pavla od roku 2002 jako zdravotní sestra. Setrvala v této funkci až do odchodu do důchodu. Ale i dnes jako důchodkyně se snaží vypomáhat. Svým milým přístupem, obětavostí a bohatou životní zkušeností byla velkým povzbuzením pro klienty a oporou pro své kolegyně. Charita Odry je vděčná za vše, čím obohatila její službu potřebným.

Marie Seidlerová
ZA MNOHALETOU, OBĚTAVOU PRÁCI V CHARITĚ STUDÉNKA

V charitním šatníku Charity Studénka pracuje paní Marie jako dobrovolník mnoho let. Bez její práce si chod šatníku nedovedou představit. Organizuje dobrovolníky, přebírá přivezené zboží, zajišťuje odvoz nepotřebného, udržuje prostory v čistotě. Charita děkuje za její ochotu, spolehlivost i dobrou náladu.

Doc. MUDr. Pavel Vodvářka, Ph. D.
ZA PŘÍNOS KE SLUŽBĚ CHARITY OSTRAVA V DIECÉZI

Od roku 2007 pomáhá pan doktor Pavel Charitě Ostrava jako lékař, poradce a jako odborný garant. Působil na Ostravské univerzitě a je držitelem mnoha odborných licencí. Rozsáhlá je též jeho publikační, přednášková i výzkumná činnost. V roce 2017 přijal roli hlavního lékaře v Hospici sv. Lukáše. Díky němu získal hospic potřebné odborné zázemí. Jeho odbornost, vyzrálá osobnost a lidský přístup je neodmyslitelnou součástí péče o lidi v závěru života.

Jana Zuchnická
ZA PŘÍNOS KE SLUŽBĚ CHARITY OSTRAVA V DIECÉZI

V Charitě Ostrava pracuje paní Jana jako mzdová účetní. Od roku 2001 jako externistka a v roce 2010 na plný úvazek. Byť nepůsobí v přímé péči, na kvalitě služby se podílí zajištěním ohodnocení pro tři stovky zaměstnanců a sedmdesát externistů. Její vyzrálá osobnost, lidskost a ochota je pevnou součástí služeb Charity Ostrava. Také některé z jejich čtyř dětí jsou nebo byly spojeny s činností Charity Ostrava. Aktivně se též podílí na životě farnosti salesiánů Dona Boska v Ostravě.

Přehled všech oceněných najdete na stránkách ostravsko-opavské diecéze.

Převzato z webu: doo.cz, autor: Bc. Pavel Siuda

Bc. Sylva Lejsková