Komunitní práce

Provozní doba

Pracujeme převážně v terénu, proto nemáme provozní dobu kanceláře pevně stanovenou.

Pokud byste nás potrebovali zastihnout v kanceláři, domluvte si s námi schůzku telefonicky nebo e-mailem.

Obyvatelé sociálně vyloučené lokality jsou často vlivem svých životních okolností v situaci, která je nemotivuje k aktivnímu zájmu o okolí a o společné sousedské záležitosti. Jejich životní situace a neúspěšnost působí negativně na jejich sebevědomí i na schopnost mít vyšší životní cíle. Důsledkem je kromě neutěšené sociální situace jednotlivce nebo rodiny navíc i nezájem o věci mimo nejužší soukromí.

Poslání

Pomocí komunitní práce se snažíme ovlivnit sociální situaci obyvatel sociálně vyloučených lokalit. Usilujeme o probuzení zájmu obyvatel o potřeby komunity. Podporujeme diskuzi obyvatel a podporujeme aktivní obyvatele - zástupce komunity - při řešení společných problémů.

Cíle

• Probudit zájem obyvatele sociálně vyloučené lokality o dění v komunitě, kde žijí.
  • Vytvořit prostor pro komunikaci.
  • Vytvořit, udržet a personálně stabilizovat jádrové skupiny v lokalitách.
  • Pozitivně změnit sociální klima.
  • Zlepšit sousedské vztahy.
  • Rozvíjet komunitní aktivity obyvatel.
  • Zlepšit stav domů a jejich okolí v důsledku většího zájmu obyvatel.
  • Podpořit rozvoj samostatné orientace obyvatel lokality v základních občanských právech a povinnostech.
  • Rozvíjet schopnosti obyvatel uplatňovat svá práva a plnit své povinnosti.

Kde působíme

Pracujeme v ostravských sociálně vyloučených lokalitách. Od roku 2015 v Ostravě-Kunčičkách a dále v části zadní Přívoz a v Ostravě-Vítkovicích.

Romští lídři - hybatelé změny

Romští lídři – hybatelé změny

„Není mi lhostejné, jak žijeme. Chci vědět, co se v naší lokalitě děje, chci se podílet na změnách k lepšímu a společně vytvářet lokální partnerství s místní samosprávou, školou a dalšími subjekty.“ Jaromír D.

Podívejte se na videa komunit z Ostravy, Přerova a Třince.

Feder Drom

Regionální romská platforma vznikla v roce 2022 rámci projektu Diecézní charity ostravsko-opavské: Romští lídři – hybatelé změny (2021-2023) podpořeného Norskými fondy. Propojuje romské lídry z Ostravy, Přerova a Třince a nabízí prostor ke sdílení a přenosu zkušeností.

Feder drom = lepší cesta!

Obyvatelé lokality Ostrava-Kunčičky při úklidu veřejného prostranství

Komunitní práce v Osadě Míru

Přečtěte si evaluační zprávu, která podrobně shrnuje průběh komunitní práce v sociálně vyloučené lokalitě Ostrava-Kunčičky v období od března 2017 do února 2020.

Cílem je podat autentický popis procesu komunitní práce včetně úspěchů i nedostatků.

Komunitní práce je realizována v rámci projektu Rozvoj komunitní práce na území města Ostravy, který je financován z EU.

Financováno EU

Zprávy z komunitní práce